Polis Sepanyol Hancurkan Perjudian Haram Utama, Lingkaran Narkotik di Seville
Toto

Polis Sepanyol Hancurkan Perjudian Haram Utama, Lingkaran Narkotik di Seville

Pegawai Mega Millions pada mulanya mengunjurkan bahawa jackpot 26 Julai adalah sekitar $790 juta. Tetapi dengan jumlah perubahan generasi pada talian, dan tajuk utama media mendorong berjuta-juta pemain yang biasanya bukan macau pools loteri membeli tiket, permainan semalam meningkatkan hadiah yang dianggarkan sebanyak $20 juta.

Di seluruh negara, pemain mengambil perhatian — membenarkan jackpot Mega Millions dinaikkan kepada anggaran $810 juta, dengan nilai tunai $470.1 juta,” jelas kenyataan Mega Million.

Jackpot Mega Millions bermula pada $20 juta dan beralih ke cabutan seterusnya apabila tiada tiket mengatasi peluang 302.6 juta untuk memadankan kesemua enam nombor. Jackpot kali terakhir dimenangi pada 15 April. Sejak itu, berpuluh-puluh juta tiket telah dijual, dengan tiada satu pun yang mencapai lima bola putih dan Mega Ball emas.

Rekod Tanda Separuh Jalan
Jackpot Mega Millions terbesar pernah berkembang berlaku pada 2018 apabila hadiah loteri melebihi $1.537 bilion. Seorang pemain bertuah di Carolina Selatan menuntut hadiah itu selepas tiket mereka sepadan dengan semua enam nombor semasa cabutan 23 Oktober.

Pada $810 juta, hadiah Mega Millions semasa adalah lebih separuh daripada jackpot terkaya dalam permainan ini. Mega Millions telah dimainkan selama lebih daripada 20 tahun, tetapi permainannya telah dirombak pada tahun 2017.

Sebagai tindak balas kepada pesaing utama Mega Millions, Powerball menyesuaikan permainannya pada tahun 2015 untuk memanjangkan kemungkinan mendapat jackpot, Mega Millions meningkatkan bilangan Bola Mega emasnya daripada 15 kepada 25. Mega Millions juga mengurangkan bilangan bola putih daripada 75 hingga 70, menyebabkan beberapa orang tersalah anggap bahawa kemungkinan jackpot permainan itu bertambah baik.

Mega Millions menambah 10 Bola Mega emas sambil mengurangkan bola putih sebanyak lima memanjangkan peluang jackpot. Perubahan itu mengambil peluang jackpot daripada satu dalam 258.9 juta kepada satu dalam 302.5 juta.

Dengan peluang jackpot yang lebih kecil kemungkinannya untuk dipukul, Mega Millions telah melihat tujuh daripada 10 kumpulan hadiah terbesar dalam sejarahnya berlaku sejak perubahan permainan.

Pecahan Pembayaran
Jika seseorang memenangi jackpot $810 juta malam ini, pemenang bertuah akan memilih antara hadiah penuh yang dibayar sepanjang anuiti 30 tahun, atau memilih jumlah tunai sekali gus. Dengan pembayaran pilihan yang terakhir, hadiah $810 juta akan segera dikurangkan kepada anggaran nilai tunai $470.1 juta.

$470.1 juta itu kemudiannya akan dikenakan cukai persekutuan berkesan sebanyak 37%. Selepas kerajaan AS mengambil kira-kira $173.9 juta potongannya, pemenang akan diberikan kira-kira $296.2 juta.

Hadiah itu boleh dikurangkan lagi melalui cukai negeri dan kos yang berkaitan dengan pengambilan penasihat kewangan dan/atau peguam untuk memberi nasihat tentang pembayaran yang menang.

Negeri berbeza-beza dalam cara mereka mengenakan cukai menang loteri. Sembilan negeri tidak mengenakan sebarang cukai ke atas kemenangan loteri, manakala yang lain mengenakan tarif yang tinggi.
Polis di bandar Seville, Sepanyol , telah menutup apa yang mereka katakan sebagai salah satu operasi dadah haram terbesar di bandar itu. Dengan berbuat demikian, mereka turut mengganggu kumpulan perjudian haram yang sedang aktif berjalan di beberapa lokasi.

Polis Negara Sepanyol
Seorang pegawai dengan Polis Negara Sepanyol berdiri di sebelah kenderaannya. Pasukan polis telah memecahkan geng narkotik utama di Seville yang turut menawarkan perjudian haram. (Imej: OKDiario )
Ejen dengan Polis Negara Sepanyol melakukan tujuh carian, merampas lebih 144 paun dadah dan €11,000 (AS$11,150). Mereka juga membongkar pasar raya dadah dan operasi perjudian haram .

Kumpulan itu beroperasi di kawasan kejiranan Los Pajaritos di Seville, di mana polis menahan 18 orang daripada pertubuhan jenayah itu. Dalam serbuan itu, penguatkuasaan undang-undang menutup beberapa tempat penjualan narkotik haram, ladang ganja tertutup dan aktiviti perjudian.

Dalam operasi makro itu, lebih 100 ejen dari Polis Negara menjalankan pencarian di pelbagai rumah di kawasan itu. Serbuan yang digelar Operation Muzzle itu memberi tamparan hebat kepada pengedaran dadah di kawasan kejiranan. Kumpulan itu menggunakan lokasi untuk menawarkan semua jenis dadah, termasuk kokain, kokain merah jambu, hashish, MDMA, kategori ganja yang berbeza, dan juga Viagra.

Begitu juga, polis merampas banyak dokumen, senjata simulasi, barang kemas, dan telefon bimbit. Ini boleh memberi penyiasat lebih banyak bukti untuk meneruskan tangkapan tambahan.

Organisasi yang canggih
Beberapa rumah, termasuk rumah ketua pertubuhan jenayah, telah digeledah. Dalam satu, polis menemui ladang ganja. Di samping itu, satu lagi tingkat didakwa sedang disediakan untuk ladang masa depan.

Kumpulan itu sangat teratur dan serba lengkap, dengan lokasi dengan bangganya mempamerkan perdagangan haram mereka. Menurut laporan berita tempatan, susun atur bilik lebih sejajar dengan kedai komersial, dengan hiasan bertemakan dadah dan kotak paparan dengan pelbagai jenis bahan narkotik.

Malah terdapat bar di mana pelanggan boleh berehat dan menggunakan produk Pengeluaran SGP Hari Ini yang dibeli baru-baru ini. Jika mereka mahukan hiburan tambahan, beberapa bilik menawarkan mesin perjudian rekreasi.

Tersusun dan Berkaedah
Organisasi itu telah mendapatkan rumah pangsa narkotik dengan sistem pengawasan video luar secara langsung dan pintu berperisai. Di samping itu, selaras dengan suasana perniagaan yang diunjurkan kumpulan itu, terdapat perintah yang mantap.

Organisasi jenayah itu mempunyai hierarki sehingga lima eselon tanggungjawab yang berbeza, termasuk bos, leftenan, vendor, keselamatan dan pengawasan di jalan awam. Penjual memakai pakaian seragam kerja yang terdiri daripada kemeja-t dan seluar dengan sirigraf Pablo Escobar dan slogan “Perak atau Plumbum.”

Antara orang yang ditahan polis ialah dua wanita dan 16 lelaki, kesemuanya berumur antara 18 dan 50 tahun. Mereka menghadapi tuduhan menganggotai organisasi jenayah, pengedaran dadah, jenayah terhadap kesihatan awam, penipuan elektronik dan pengubahan wang haram.

Di sebalik bilangan tangkapan dan latar belakang individu, ramai daripada Keluaran Sidney mereka bebas dengan ikatan sementara menunggu tarikh mahkamah. Seorang hakim memerintahkan hanya dua daripada mereka kekal dalam tahanan kerana sejarah jenayah mereka sebelum ini.
Negeri paling teruk untuk memenangi jackpot Mega Millions ialah Maryland, yang akan dikenakan cukai 8.95% untuk jackpot $296.2 juta. Itu akan mengurangkan lagi hadiah bersih sebanyak lebih daripada $42 juta.